Περιγραφή
Το βιβλίο Bar Ποτά Οινολογία, έγινε για να καλύψει το κενό της Ελληνικής βιβλιογραφίας στον τομέα αυτόν της εκπαίδευσης, αλλά και για όλους όσους ασχολούνται με την οργάνωση και λειτουργία παρόμοιων Επισιτιστικών Εκμεταλλεύσεων εντός ή εκτός ξενοδοχειακών μονάδων.
Η ιστορική προέλευση του σύγχρονου Bar, όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά και η αρχιτεκτονική και χωροταξική του διαρρύθμιση έχουν συγκεκριμένες αφετηρίες που προσπαθούν να προσδιορίσουν οι ασχολούμενοι με το θέμα.
Τα καφέ ή καφενεία όπως σωστά λέγονταν τα επονομαζόμενα στο παρελθόν “CABARETS”, υπάρχουν εδώ και αιώνες.
Οι νόμοι που αναφέρονται στα αλκοολούχα ποτά (στη διάθεση και την πώλησή τους) υπάρχουν από πολύ παλιά, όταν τα Bars τα είχαν γυναίκες, ως επί το πλείστον. Οι λίγοι άνδρες που εξασκούσαν αυτό το επάγγελμα, ανήκαν στις κατώτερες… τάξεις του πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες που “κρατούσαν” τα καμπαρέ αυτά δεν ήταν πάντα μιας “υψηλής” ηθικής, όμως δεν θα μπορούσε κανείς να τους αρνηθεί έναν εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του είδους των επιχειρήσεων.
Τα “CABARETS” της παλιάς εποχής ήταν άθλια και η πελατεία τους δακτυλοδεικτούμενη. Με την πάροδο των αιώνων όμως αυτά τα καταστήματα έγιναν τα γνωστά καφενεία και με τη σειρά τους οι πολλές κατηγορίες, τέτοιων επιχειρήσεων, όπως είναι σήμερα.
Κύριο αντικείμενο ανάλυσης έχει το ποτό, το κρασί και την οργάνωση και λειτουργία κάθε μορφής Bar σαν το κατ’ εξοχήν αρμόδιο τμήμα καλύπτοντας όλες τις παραμέτρους του σημαντικού αυτού τομέα.